0

Hauki Em 2020

Koronasta johtuen kaikki Kainuu honda cupin kisat peruttiin. Haukiem piti olla toukokuussa mutta se siirrettiin elokuulle. Olemme osallistuneet näihin karkeloihin jo vuodesta 2009 ja tulemme osallistumaan jatkossakin. Oulujärvi on todella hieno järvi jossa on kalaa reilusti. Se tästä järvestä ja kisasta tekee erityisen, että potentiaalista voittopaikkaa on todella paljon. (toukokuun kisa, ja noh myös tämäkin vaikka kaloihin hyväksyttiin myös ahven ja kuha). Periaatteessa myös ajallisesti voittokalat voi nykästä hyvästä kohdasta 2-3h aikana kun vapa kunnolla alkaa taipua. Jo ennakkoon oli ajatuksena että tehdään reissusta video youtubeen ja striimataan reeneistä pätkää sekä kilpailu kokonaisuudessaan.

Yleistä ja reenit

Vuoden 2020 haukiem oli mukana kilpailukaloina myös kuha ja ahven. Ahvenen ja kuhan kerroin oli 3. Isolle hauelle ei ollut extra kertoimia.

Reissuun lähdettiin keskiviikkona. Perinteinen miehistö ja lisäksi Miikka. Saavuimme Manamansaloon joskus about klo 12 ja nopealla aikataululla tiputettiin vene Martinlahdesta. Reenit aloitettiin Ärjän puolelta. Reenattiin keskiviikona ahvenen vetoa ja muutama täsmäpaikka haukea. Keskelle selkää olevien karikoiden laidoista lossahteli jopa ihan hyvin 1,5kg – 2,5kg haukea, ei kuitenkaan niin että sillä olisi tehnyt huimaa tulosta kisassa.

Lossilla kohti Manamansaloa.
Keskiviikkona tuli muutama vähän parempikin kala.

Torstaina reenit painottuivat selkeästi ahvenen vetoon. Aamusta heti ahvenpaikoille ja saatiinkin ahventa ihan hyvin. Meillä oli 4 paikkaa josta poksahteli ahventa. Parhaillaan toisella puolella vavoissa oli kiinni 7 ahventa jotka kaikki oli mittoja. Suurin ahven reeneissä painoi reilu 700gr..

Ahvenen veto lopetettiin iltapäivällä ja siirryttiin kokeilemaan yksi syvempi alue. Heti kun saavuimme syvälle alueelle ja alettiin vetämään, alkoi pimpahtelemaan haukia ja kuhia kiinni. Parhain kuha oli 66cm ja hauet tasaisesti hyvällä, 2,5kg – 3kg keskipainolla. Saatiin yhdellä ylivedolla torstaina n. 35 – 40 000pts. Oli jo tässä vaiheessa aika varmaa että nyt on löytynyt kisaan hyvä paikka.

Hauet 4,2kg vasen ja 4,5 kg oikea. Vähän eroa painossa mutta toinen kala aivan tyhjällä mahalla ja pitkulaisen mallinen.
Ahven + 700g.
Kuha 66cm

Perjantaina suunnattiin kohti muutamaa uutta aluetta. Päivän ensimmäisestä alueesta ei oikein saatu hyvin kalaa, vaikka vedettiin samaa syvyysaluetta. Muutaman tunnin vedon jälkeen vehkeet ylös ja kohti seuraavaa paikkaa. Paikka nro 2 antoi hyvin haukea mutta kuha loisti poissaolollaan. Tunti ehdittiin vetää kun osuttiin hyvälle kohdalle. Muutama 3kg hauki jonka jälkeen 6kg hauki. Tästä vähän eteenpäin ja alkoi sylkemään kuhia. Muutama 47cm ja muutama reilu 50cm. Päätimme kelata vehkeet ylös, tässä oli selkeä pohjan muutos josta kaloja alkoi tulemaan paremmin. Tässä olisi selkeästi kisaan varapaikka, jos ykkönen pettäisi.

Keli oli perjantaille vaihtunut aivan täysin. Torstaina oli enemmän tuulta, pilvistä sekä välillä satoi vettä. Päätimme käydä vielä perjantaina kokeilemassa nopeasti ykköspaikalla onko syönti muuttunut edellisestä päivästä. Kun päästiin alueelle ja laskettiin vehkeet vetoon, alkoi kaloja tulemaan heti. Mittakuhia ja mitta haukia. Vedettiin ns. hotspottia 30 minuuttia ja kaloja nousi kyytiin 30 000pts verran. Äkkiä vehkeet ylös ja pois.

Käytiin vielä päivän päätteeksi koittamassa ahvenen syöntiä matalassa ja tyynessä kelissä. Edellisen päivän ahvenpaikoista ei saatu yhtään kalaa, vaikka ihan varmasti ”kiinnekohtia” olivatkin. ”Kiinnekohdalla” tarkoitan selkeää kohtaa pohjalinjassa, johon kala pysähtyy. Esim. tasaisella 3-4m hiekkapohjalla nousee pieni kivikko alue jossa vettä on 1m). Tässä vaiheessa taktiikka oli selvä. Kaikki panos yhdelle alueelle ja toivotaan ettei tule montaa venettä jakamaan kaloja kisassa.

Välillä piti kalibroida silmää ja kayttää kuhaa mitalla.

Kilpailu

Kilpailuaika oli klo 10-18. Molemmissa päissä oli 30 minuutin siirtymä. Aamulla lähdettiin ensimmäisten joukossa rannasta kohti Kaivantoa. Paikalle oli pitkä matka ja siirtymä ajasta jäi käyttämättä 1 minuutti. Mennessä alkoi hieman jo hymyilyttää kun ”meidän” paikalle ei tullut aamulla aloittamaan yhtään venettä. Lasse sai laskettua ensimmäisen vavan ja nostettua telineeseen kun se jo taipui lupaavasti. Ensimmäinen kala oli hauki ja sen jälkeen alkoi muutkin vavat taipua. Kala oli kuitenkin selkeästi heikommalla syönnillä kuin edellispäivänä. Hauen keskipaino oli selvästi pienempi eikä se syönyt niin hyvin.

Päivän aikana ei ollut oikein mitään älyttömiä syöntirykäisyjä ja kalaa tulikin tasaisesti koko päivän se hieman yli 10 000pts/tunti. Parhain tärppi oli kun kaksoisuistin -virityksen molemmissa vaapuissa oli mittakala kiinni. Veturissa + 50cm kuha ja takavaapussa n. 6kg hauki. Siinä tuli hyvä pistepotti yhdellä kelauksella.

Päivän aikana nostettiin 39kpl haukia, 59 330g (keskipaino 1,521g / kala), Kuhia tarjottiin puntarille 19kpl. Oma tarkastusmittaus rannassa osoitti 2 kuhaa alamitoiksi joten puntarille tarjottiin 17kpl joista yksi jäi alle mitan. Kuhia yhteensä siis puntarille 16kpl, 15 710g (keskipaino 981g/ kala). Yhteensä siis 106 460g ja sijoitus 1 / 81 (plus mökkisarjan 5 venettä).

Isompi tiinu täynnä haukea.

Analyysi

Reeneissä omat ajatukset kulkivat kerrankin nappiin. Käytiin varmistamassa ahven pois ja hyvä paikka kisaan johon ei tullut montaa venettä alussa jakamaan kaloja. Systeemit toimivat hyvin ja kaloja tuli tasasesti koko päivän. Lopussa viimeisen 2h aikana olisi hieman voinut muuttaa toisen puolen systeemejä ja uistimia. Olisi voinut saada muutaman mittakuhan enemmän. Kilpailu meni kuitenkin erittäin hyvin, ei se oikeastaan paremmin voisi mennä..

Tässä vielä videot reeneistä ja itse kilpailusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *