0

Hauki em 2023

Oulujärvellä järjestettävät Hauki em on joka vuosi aina kauden ykköstapahtuma jonne on kauheat odotukset ja panostukset. Tällä kertaa reissuun lähdettiin keskiviikkona niin että reenipäiviä on 2,5 ja itse kisat lauantai ja sunnuntai. Mukaan lähti normaali miehitys, Lasse, Niko ja Mikko ja lisäksi vahvistukseksi Toni.

Reenit

Keskiviikko

Reissuun lähdettiin aamulla aikaisin niin että päästäisiin vetämään puolipäivää reeniä. Reenit aloitettiin säipillä. Heti alkuun saatiin yhdestä pienestä lahdesta 8 mittahaukea ja nähtiin paljon mulahduksia. Alueella oli lisäksi särkikala kudulla kun pikkukaloja pomppi heinikon seassa. Aika selkeä kuvio rantakalastuksen suhteen.

Iltapäivästä siirryttiin vetämään syvempää vettä. Myös täältä saatiin hyvin kalaa. Ensimmäinen vapa ehti olla vedossa 30 sekuntia ja kala oli kiinni. Samalla tavalla syötti kalaa seuraavat 30 minuuttia niin ettei ehtinyt kaikkia vapoja laskea vetoon kun kalaa oli kiinni kokoajan. Harmillisesti kalan koko vain oli pientä..

Reenit lopeteltiin about klo 19 ja mökillä oltiin kauppa/tankkausten jälkeen n. klo 20.

Torstai

Reenejä varten ajettiin autolla ja tiputettiin vene Vuottolahdesta. Oulujärvi on niin iso järvi että euroja säästyy kun viitsii ajella autolla ja tiputtaa venettä eri puolilta järveä sen mukaan mitä aluetta aikoo harjoitella.

Tämäkin päivä aloitettiin säipillä. Kierrettiin ”tärppi” paikkoja ja tunnissa n. 20 mittakalaa yhdestä lahukasta. Taas vaikutti rantakuvio olevan selvää hommaa.

Siirryttiin syvemmälle vetämään plaanareilla. Kaloja ei tullut kovinkaan hyvin mutta niitä oli kuitenkin isolla alalla. Muutama parempi kala tuli kuitenkin kyytiin. Yksi kala taivutti vapaa oikein huolella. Hetken kelaamisen jälkeen siima löystyi ja ihmeteltiin että mitä tapahtui. Kun vaappu saatiin kelattua sisään niin paljastui että olimme ryöstäneet n. 8kg hauelta suusta puoliksi sulaneen mateen!

Iltapäivästä rankka sadekuuro tuli päälle ja päätimme nostaa veneen ylös ja siirtyä ihan toiselle puolelle järveä. Illan reeneissä emme saaneet mainittavia kalakontakteja.

Perjantai

Viimeisen reenipäivän kuvioita mietittiin. Säipillä oltiin saatu hyvin kaloja mutta kilpailun keli lupasi aurinkoa ja tyyntä joka ei ole ideaali keli säipillä kalastukseen. Päätimme kuitenkin käydä perjantaina koittamassa yhden potentiaalisen säippäpaikan ja sen jälkeen muutaman plaanari paikan. Säippäpaikasta saatiinkin hyvin kaloja ja oli ihan potentiaalinen paikka. Siirtymä pois ja vene ylös ja kohti plaanari reenejä.

Iltapäivästä löytyi plaanareilla hyvä paikka alueelta josta on joskus voitettu koko kilpailu. Silloin tällöin tuli kaloja mutta ei mitään super tykitystä mitä yleensä.

Kilpailu

Lauantaina

Kisaan lähdettiin vetämään plaanareilla perjantaina löydettyä paikkaa. Alkuun iloitsimme kun paikalle ei tullut ketään muuta. Vehkeet vetoon ja odottelemaan. Ensimmäiseen 20 minuuttiin ei yhtäkään kalaa. Sitten taivutti ihan ok kala ja 85cm hauki kyytiin. Tämän jälkeen oli taas hiljaista.. Ensimmäiselle tunnille ei saatu kuin muutama kala ja tehtiin porukalla päätös siirtyä selän yli varapaikalle. Varapaikalla olikin veneitä about 5-7 vetämässä ja kun aloitettin niin heti alettiin saamaan kaloja, tosin pieniä. Kalantulo jatkui mutta kaloista puolet oli alamittaisia.. Päätimme taas siirtyä uuteen paikkaan. Yksi yliveto eikä yhtään kalaa mitoilla. Taas siirryttiin uuteen paikkaan, tällä kertaa ihan sokkona sellaiselle paikalle josta on joskus saatu kaloja. Tässä vaiheessa tämä kisa oli jo tapultetu kun kisaa oli kulunut n. 5 tuntia ja meillä ei ollut mainittavia kaloja kyydissä..

Sokkopaikasta vedettiin yhden kerran yliveto ja 91cm hauki kyytiin ja muutama pienempi. Tässä vaiheessa iski tuskanhiki päälle ja harmitus siitä että olimme vetäneet koko reenit ja kisan hieman liian matalassa vedessä..

Puntarilla huomasimmekin että tässä ”sokkopaikassa” oli vetämässä kilpailun 2. ja 5. olleet venekunnat. Lauantain osalta meille 46 540 pts (yksi kerroinkala, tarjottiin 3kpl joista 2 jäi puoli senttiä vajaaksi…) ja sijoitus 19.

Sunnuntai

Kisaan päätettiin lähteä säipillä koska keli lupasi hieman enemmän tuulta ja puolipilvistä. Oltiin saatu hyvin kaloja säipillä ja näin ollen päätös oli helppo. Kokonaiskisa oltiin jo menetetty ja lähdettiin tavoittelemaan vaan päiväkohtaisesti hyvää tulosta. Siirtymä selän yli ja vehkeet vetoon tasalta. Eka 2 minuuttia vedetty ja n. 60cm hauki kyytiin. Ekalle tunnille kalatapahtumia oli reilusti mutta lähes kaikki kalat olivat pieniä eikä mitoille saatu kuin 2 haukea.. Tunti vedetty ja säipät nippuun. Varapaikalle vetämään plaanareilla. Plaanarivetoon ihan randomi paikalle vähän syvempää vettä. Ei saatu taaskaan oikein kalakontaktia ja tunnin vedon jälkeen vehkeet nippuun ja pitkä siirtymä takaisin lauantain lopetuspaikoille.

Muutama kala heti kyytiin jonka jälkeen hiljeni. Ei tuntunut muutkaan saavan tästä paikasta oikein kaloja ja ajoivat pitkiä linjoja. Tässä vaiheessa oli jo venekunnan vallannut turnausväsymys ja päätettiin että jos ei ole yli 30 kiloa tuntia ennen loppua niin lähdetään kotimatkalle. Kymmenen minuuttia ennen meidän loppua iski parempi kala kiinni ja 92cm hauki kyytiin. Päätettiin että lähdetään kohti kotia, tämän vuoden haukiem on nähty! Sunnuntain tulokseksi kertoimien jälkeen 35 652 pts ja sijoitus 31.

Analyysi

Oulujärvelle 2,5 päivän reeni on meille ainakin liian vähän. Varsinkin jos on molemmat vehkeet mukana. Vähän liikaa turvauduttiin vanhoihin paikkoihin ja varsinkin kun kilpailu alueesta oli karsittu monta paikkaa jossa me on totuttu uistelemaan. Päätös vehkeistä pitäisi tehdä melkein lähtiessä niin ei tulis sekoiltua kisoissa.. Sääntöjen puolesta nykyisissä Hauki em kisoissa on todella vaikea pärjätä pitkillä vavoilla ja sen näkee rannassa. Olimme ainoa venekunta joilla oli edes pitkät vavat mukana. Se avaa myös mahdollisuuksia pärjätä pitkillä vavoilla koska ei ole muita venekuntia jakamassa kaloja. Pitkillä vetämisessä on kuitenkin riski kelien puolesta. Jos aurinko paistaa ja on pläkä (niin kuin tällä kertaa kisassa oli!) niin ei säipillä oikeasti tee mitään. Kala on niin arka ottamaan että tulosta on vaikea tehdä pitkillä vavoilla..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *