1

Hartola Jääsjärvi 15.9.2019

Keski-Suomi cupin viimeisessä osakilpailussa oli jaossa cupin mestaruus ja 5 sm kisapaikkaa. Cupin kärki oli tasaista aina 9. sijaan asti ja teoriassa kaikki voiton ja sm paikan menettämisen väliltä oli mahdollista. Keski-Suomi cup aloitettiin kesäkuun alussa Hartolassa ja se myös päättyy Hartolaan syyskuussa.

Yleistä

Jääsjärven kilpailussa oli niin paljon panoksena, että sinne oli pakko päästä reenaamaan ennen kilpailua. Jääsjärvi on aina ollut meille hankala paikka, eikä siellä olla varmaan koskaan oltu 10 parhaan joukossa. Perjantai otettiin vapaaksi ja paukuteltiin Hartolaan aikaisin aamulla. Aamulla heti ensimmäiseksi käytiin kopasemassa muutama ”hyvä” säippäpaikka matalassa. Matalasta ei oikein saatu kalakontaktia. Ainoat kalat olivat alamittainen hauki (alle 50cm) ja mitta ahven. Samalla suunnalla käytiin pyörähtämässä yksi syvänne pelkillä takiloilla läpi. Heti tuosta syvänteesä pamahti yhdellä kierrolla 4 haukea kiinni. Taktiikka selvisi nopeasti ja suuntana siis syvälle + 10m vesiin.

Seuraavana reeneissä käytiin pyörähtämässä yksi isompi järvenselkä, josta kilpailussa on monesti pärjätty. Pyörähdimme selän kerran läpi tuloksena 20-30 mittahaukea joiden keskipaino oli 1,5 – 2 kg. Kilpailuissa oli kuhalla kerroin 5 ja harmillisesti niitä ei tältä alueelta tullut. Tämä selkä oli reenattu ja systeemi oli aika selvä. Romut ylös ja kohti seuraavaa isoa järvenselkää.

Heti kun laskimme vavat vetoon, taipui vapa ja kohta toinen. Kaksi noin 1kg haukea kyytiin. Jatkoimme eteenpäin ja pian taipui kolme vapaa kerralla. Yhdessä vaiheessa järvenselkää toiselle puolelle plaanareista iski kaikkiin 4 vapaan hauki kiinni. Tällä selällä kala oli selkeästi pienempää, n. 1kg keskipainolla olevaa haukea. Systeemi toimi siis myös tällä selällä. Vaikka tältä selältä tuli kaloja parempaan tahtiin, oli niiden koko selkeästi pienempää.

Kilpailu

Ennakkoon arvelimme että kilpailussa tarvitaan 4 miehen miehistö ja onneksi saimmekin sellaisen kilpailuun. Kisassa veneessä oli Mikko Särkkä, Niko Kangasniemi, Lasse Hytönen ja vierailevana tähtenä Kari Juvonen. Saavuimme kilpailupaikalle sunnuntaina hyvissä ajoin. Iloksemme sääennuste lupasi koko päiväksi suhteellisen rankkaa sadetta ja tällä kertaa sääennustet normaalista poiketen pitivätkin paikkaansa.

Kisaan siirtymä alkoi kipparikokouksen jälkeen n. 9.30. Puolessa välissä siirtymää ”heitettiin lanttia” vielä kerran mille selälle lähdetään vetämään ja tällä kertaa valinta osui oikein. Aloitimme uistelun tasan klo 10. Ensiksi takilat vetoon ja oikeastaan heti toinen takila ampui irti. Vapa vääntyi melkein kahvaa myöten ja parempi kala oli kiinni. Hetken kalaa kelattua kala pääsi irti!!! Jatkoimme uistimien laskua ja aika nopeasti saimmekin kaikki vavat vetoon. Alkuun ei kalaa tullut. Aikaa oli kulunut kisan alusta 50 minuuttia eikä meillä ollut vielä yhtään kalaa kyydissä.

Tässä vaiheessa iskee yleensä epätoivo ja usko omaan tekemiseen alkaa horjumaan. Oliko systeemit muuttuneet tai kalapaikka kuihtunut? Hetken päästä kuitenkin alkoi tapahtua. Ajoimme reeneissä linjaa johon merkkailin perjantaina luotaimeen viistossa ja di kuvassa näkyneitä parempia kaloja. Kun pääsimme ensimmäiselle tällaiselle merkille niin PAM, kerralla 3 haukea kiinni ja lähtö takilasta. Saimme kaikki kalat kyytiin ja laskimme vehkeet takaisin vetoon. Hetken kuluttua pimpahti uuudestaan 2 haukea kiinni ja lähtö takilasta. Nyt aikaa oli kulunut 1,5 tuntia ja meillä oli tiinussa 7 haukea joista suurin oli n. 3kg. Tilanne alkoi näyttämään valoisammalta ja usko systeemin toimimiseen palautui.

About puolessa välissä kilpailua vapa taipui aika hyvin ja kala jäi taivuttamaan vapaa erilailla kuin hauki. Arvelimme että voisiko siellä olla kuha. Hetken väsyteltyä kalaa näimme että siimassa oli kiinni n. 2kg kuha! Tämä oli erittäin arvokas kala kilpailussa, jossa kuhia tulee suhteellisen vähän ja kalalla on kerroin 5. Pian tämän jälkeen plaanarin ulommainen vapa taivutti vähän ja mietimme voisiko siellä olla joku pieni hauki tai roskaa. Muutaman minuutin päästä vapa taipui aivan kahvaa myöten. Nyt oli isompi hauki kiinni!!

Lasse väsytteli kalaa muutaman minuutin jonka jälkeen siima keveni ja kala pääsi irti.. Hetken aikaa manattuamme plaanarin sisin vapa taipui taas kahvaa myöten!! Lasse kelasi äkkiä aiemman kalan ylös (joka paljastui raadelluksi 54cm haueksi, no mittakala kuitenkin ja ei muuta kun kyytiin!), ja alkoi väsyttää taas parempaa haukea. Tämä pysyi kiinni ja olikin ihan komea 7-8kg hauki. Voiko olla niin, että tuo sama hauki yritti ensin syödä 54cm hauen jonka jälkeen ottikin kiinni lähimpään uistimeen?

Lasse ja parempi n. 7kg hauki.

Kilpailussa eräs penkka hieman rauhoittui ja päätimme jatkaa vetoa selän perälle päin tuulen alapuolelle. Reeneissä oli löytynyt yksi reunusta täältä alempaa, jossa kaloja oli piirtynyt paljon pienelle alueelle. Heti kun pääsimme tälle alueelle, lähti kerralla molemmat takilat. Sieltä 2 mittahaukea kyytiin. Pian plaanareista lähti toiselta puolelta yksi ja toiselta puolelta 3 vapaa. Tästä pienestä pisteestä tärähti aika nopeasti taas kalaa ihan reippaasti kyytiin.

Kun kisaa oli jäljellä 1,5 tuntia, taipui vapa taas kahvaa myöden. Lasse sanoi että nyt oli vielä isompi hauki kiinni ja että ei pysty kelaamaan ollenkaan kalaa sisäänpäin. Alla oli vettä 16m joten pohjassakaan se ei ollut ja muutama potku selvensi sen olevan iso kala! Lasse ehti väsytellä kalaa hetken aikaa kunnes siima löystyi ja kala pääsi karkuun. Tämä oli vielä isompi hauki kuin tuo aiemmin saatu yksilö!

Kun viimeinen tunti alkoi niin heitimme tavoitteeksi vetää vielä 10.000 pistettä viimeiselle tunnille. Saimmekin 3-4kpl kilon haukia ja yhden 3 kg hauen viimeiselle tunnille. Kun kisaa oli jäljellä 20 minuuttia, plaanarissa taivutteli taas oudosti yksi vapa. Lasse kelasi kalaa lähemmäksi ja totesi että siellä olisi taas reilu 1,5kg kuha tarjolla. Tämän jälkeen kelattiin romut ylös ja lähdettiin siirtymään kohti kisakeskusta. Aika unelma loppu kilpailulle, noin 15.000 pistettä viimeiselle tunnille..

Puntarille päästyämme saimmekin sitten jännittää miten käy kilpailussa ja miten käy koko cupissa. Ennakkoon oltiin laskeskeltu utopistisesti että jos voitetaan niin cupissa 1. sijalla olevan pitäisi olla vähintään 2 sijalla kilpailussa, jotta voitto ei tulisi meille. Loppupeleissä kaikki meni niin kuin oltiin unelmoitu. Osakilpailun voitto: 2 kuhaa joista kertoimien jälkeen 16.745 pistettä ja 33 haukea joista 49.810 pistettä. Yhteensä 66.555 pistettä. Kaikki tulokset näet täältä!

Keski-Suomi cupissa toisena ollut venekunta sijoittui osakilpailussa 5. sijalle ja näin ollen me voitimme koko cupin!! Meillä pisteitä 175 ja toisena olleeseen eroa 6 pistettä. Tulokset näet täältä!

Analyysi

Perjantaina reenattu systeemi toimi suurinpiirtein hyvin kilpailussa. Reeneissä oli aurinkoista keliä ja tuulta vain murto-osa sunnuntaista. Näkyvyys ja valoisuus veden alla oli reeneissä varmasti parempi reenipäivänä, eikä kala ollut ehkä niin kovin tarkka korosta perjantaina.

Kesken kisaa muutimme hieman korkoa ja systeemiä muutenkin kalojen käyttäytymisen mukaan. Kisan lopussa vedimme oikeastaan aika paljon tarkemmassa korossa ja erivärejä ja vaappuja kuin kisan alussa. Ennen kisaa päätimme että vedetään ”pitkää linjaa” eikä jäädä hieromaan yhtä kohtaa pidemmäksi aikaa. Tämä osoittautui hyväksi taktiikaksi ja alun tyhjää tuntia lukuunottamatta kilpailun aika ei tullut yli 20 minuutin hiljaista hetkeä missään vaiheessa.

Jääsjärvi näytti kuinka sieltä voi saada hyvinkin kalaa kunhan systeemi on oikea!

Kiitokset: Jenna vaaput, Kaloista 80% tuli tässäkin kilpailussa Jenna vaapuilla. Molemmat kuhat tuli jennoilla.

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *