Hauki Em 2019 21.5. – 26.5.2019

Oulujärvelle lähdettiin reissuun tiistai aamuna, jotta päästiin vetämään tiistaina vielä iltapäivällä muutama tunti uistinta. Harjoituksissa keli vaihteli päivittäin laidasta laitaan. Tiistaina oli aurinkoista ja lähes tyyntä, kun perjantaina tuuli oli jatkuvana ~7-8ms ja satoi vettä.

Reenit

Ennakkoon ajateltiin että kalaa löytyisi matalasta säipillä paremmin kuin lankuilla. Tämä ajatus osoittautui täysin vääräksi. Oulujärvellä kalaa pitää saada päivässä n. 100kg jos on ajatuksena voittaa titteli. Matalasta säipillä kala on usein pienempää ja yhden mitallisen saamiseksi joutuu nostamaan 5-10 alamittaista. Niin se oli tänäkin vuonna.

Kävimme kopasemassa säipillä molempien selkien puolilla muutamia ”tärppipaikkoja” (joista kilpailu on joskus voitettu) alkuviikosta ja uudestaan loppuviikosta. Näin pystyimme arvioimaan miten kalan syönti tai liikkuminen muuttuu kilpailuun. Useassa paikassa tilanne oli samanlainen. Alkuviikosta kalaa sai paremmin (ja isompaa!) alkuviikosta kuin loppuviikosta.

Lankuilla harjoittelimme oikeastaan hieman liian vähän. Parhaiten kalaa saimme 3,5 – 5m vesialueilta. Molempien päivien paikoiksi valikoitui sellaiset paikat, joissa oli olemassa riski liiallisesta tungoksesta. Molempien päivien paikoista olisi mahdollista nostaa kärkitulos, mikäli veneitä ei tulisi liikaa jakamaan kaloja. Hauki em titteliin vaadittaisiin molempina päivinä vähintään 75-80 000 pistettä.

Lauantai / Ärjän selkä

Lauantain kilpailualueeksi valikoitui Ärjän selkä. Kävimme vielä perjantaina reenaamassa Ärjältä kaksi hyvää lahtialuetta. Paikan valitsimme sen mukaan, kumpaan ei tulisi niin paljon veneitä. Saimme tältä alueelta perjantaina n. 20min vedon aikana jatkuvalla syötöllä kalaa. Kalan keskipaino oli hyvää, eikä alamittoja tullut montaa sekaan. Kilpailussa paikkaan ajoi 13 venekuntaa. Heti tiesimme että paikasta pitäisi onnistua hyvin, jotta kalaa riittäisi koko kilpailun ajaksi. Ensimmäiset 1.5h kalaa tuli tasaseen tahtiin erittäin nopeasti. Sen jälkeen kalan koko alkoi laskea ja saimme pääasiassa alamittaista kalaa. Saimme poimittua tästä paikasta 33 mitalle riittävää haukea kyytiin ja alamittoja kävi veneessä arviolta n. 40-50 kpl. Tällaisissa kilpailuissa kerroinkalat (yli 90 cm) merkitsevät ratkaisevan paljon. Meille sattui kaksi isompaa haukea, toinen 87cm ja toinen 85cm. Kumpikaan ei valitettavasti ylittänyt 90cm rajaa. Tulos 50 310pistettä ja sija 20/79. Kilpailun voitti Topi Aaltonen tuloksella 99 660 pistettä.

Sunnuntai / Niskan selkä

Niskan puolella meille hyviä paikkoja oli tippunut paljon pois. Painuanlahti oli kieltoaluetta sekä Säräisniemen alue kokonaisuudessaan. Niinpä alueeksi valikoitui lahtialue, jossa reeneissä saimme 8 kalaa perätysten pitkältä alueelta. Meidän harmiksi tähän lahteen tuli muitakin uistelijoita 10-15 venekuntaa. Sama tarina kuin lauantaina. Ensimmäiset 2h oli todella kiireistä ja kaloja tuli joka puolelta. Sitten hiljeni ja loppukisan ajan kaloja tuli sieltä täältä harvakseltaan.. Saimme tästä paiksta 37 mittakalaa, joista yksikään ei ollut kerroinkala. Tulos 57 900 pistettä ja sija 11/70. Kilpailun voitti Niko Korhonen tuloksella 93 960 pistettä. Hauki em tittelin voitti Ilkka Laitinen Rovaniemeltä.

Kilpailun tulokset löytyvät täältä!

Kokonaiskilpailussa olimme 12/79, eli sama tulos kuin viimevuonna. Kehitysideoina se, että ensi vuonna pitää reenata isompia alueita ja keskittyä vain plaanareihin tai säippiin. Molemmilla vehkeillä harjoitellessa tulee liian paljon muuttujia ja ajatuksia. Sunnuntain kilpailussa tosin olisi tänävuonna voinut saada enemmän kalaa ( 65-70kg) jos olisi kiertänyt muutamia reenattuja säippäpaikkoja.