Humminbird Mega Challenge 13.7.2019

Yleistä

Lauantaina 13.7.2019 kisailtiin Humminbird Mega Challenge kotijärvellä Keurusselällä. Tämä oli meille päänavaus jigicupin kilpailuissa ikinä. Olemme toki heitelleet kumia aiemmin ja perusvarma osaaminen löytyy siltäkin puolelta, mutta jigikalastuskilpailuihin tai muihin heittokisoihin emme ole aiemmin osallistuneet. Tästä kilpailusta on näillä sivuilla ollut jo aiemminkin kattava infopaketti osallistujille!!

Näissä kisoissa toimimme järjestäjän roolissa ja allekirjoittanut (Mikko) on paininut kisojen järkkäyshommia jo tammikuusta alkaen. Tästä johtuen meidän porukka ehti reenaamaan tähän kisaan erittäin vähän (keskiviikkona 2h pikapisto järvelle). Muutama aiemmin hyväksi todettu kalapaikka käytiin koittamassa nopealla aikataululla. Mitään varmuutta mihinkään ei saatu ja aika lailla takki auki kisaan. Sinänsä meillä ei kyllä ollut mitään tavoitteita tähän kilpailuun…

Kisa

Kilpailuun osallistui huimat 67 venekuntaa. Tämä oli jigicupin osallistujissa uusi ennätys.

Kilpailu alkoi meidän osalta kärkiporukat perässä laahustamisella. Mikko kävi antamassa veneille lähtöluvan torvella ja näin kärkiporukka lähti kohti kalapaikkoja.

Päätimme aloittaa kilpailun erään pitkulaisen saaren reunustalta ahvenia jahdaten. Ensimmäisestä ankkurista ei saatu mitään ja Mikolla soi puhelin 2 kertaa kun kilpailijat soittelivat ja kyselivät ohjeita kilpailua koskien.

Toisesta ankkurista ruohonreunasta heti dropshottiin 25cm ahven ja seuraavalla heitolla about 55cm hauki. Haukea emme edes ilmoittaneet, koska tiesimme että saamme päivän aikana isomman (just joo!). Pieni siirtyminen hieman syvempään veteen ja Niko heitti 42cm kuhan kortille.

Tästä siirryttiin suojaisaan sisälahteen josta oli tarkoitus ottaa 30cm ahvenet kyytiin ja parempi hauki. Emme kuitenkaan onnistuneet saamaan yhtään ahventa täältä joten paikka vaihtui nopeasti.

Siirryimme keskellä selkää olevan saaren 6-7m penkalle jossa kaikuluotain piirsi hyviä kaaria. Tästä Niko nappasi 30cm ahvenen ja 44cm kuhan kyytiin..

Seuraavaksi siirryttiin keskellä selkää olevan pienen saaren edustalle heittämään mahdollisesti isompaa haukea ja isompia ahvenia. Tämä paikka oli kuitenkin aivan tyhjä kaloista.

Loppuajaksi ajattelimme siirtyä vertsuttamaan isompia kaaria. Pian löysimmekin kuhakaaren luotaimella. Mikko ajoi kaarelle ja Niko tiputti jigin niskaan. Kala lähti nousemaan heti ja otti kiinni. Pian haavissa oli 52cm kuha joka paransi aiempaa 42cm kuhaa 10 sentillä.

Tästä aloimme ajamaan pikkuhiljaa kohti kisakeskusta, niin että olisimme hyvissä ajoin valmiina valmistelemassa palkintojen jakoa.

Kisakeskuksen edustalle pysähdyimme vielä heittämään hetkeksi. Nikon jigiin otti toisella heitolla kiinni parempi hauki. Hetken väsytyksen jälkeen haavissa oli 86cm hauki joka nosti meidän sijoitusta roimasti.

Saimme tulokseksi 264cm joka riitti sijalle 16/67. Humminbird Mega Challenge kilpailun voitti Saku Laaksosen venekunta 335 cm tuloksella. Mainittakoon vielä Toni Pohjalaisen tulos 252cm ILMAN HAUKEA. Puskaradion mukaan olivat vielä karkuuttaneet reilun metrin hauen. Kilpailussa top 3 sijoille ei ollut asiaa ilman 300cm tulosta..

Kaikki tulokset näet täältä!

Analyysi

Kilpailussa taso oli aivan älyttömän kova. Moni venekunta oli käynyt reenaamassa viikolla useita päiviä. Kaloja kilpailussa sai jokainen venekunta ja täyden tuloskortin sai 50 venettä (3 ahventa, 2 kuhaa ja 1 hauki).

Meidän osalta on hieman vaikea analysoida kisaa, sillä heittokalastus ei ole meidän ykköslaji. Keulakone olisi auttanut huomattavasti touhua. Nyt joutuu aina pumppaamaan ankkurin kanssa. Parempi kuha olisi ollut otettavissa ja ~50cm kuhalla sija olisi ollut 12. Yhden 25 cm ahvenen kun olisi vielä parantanut 30cm niin sija olisi ollut 10. Sinänsä meillä ei ollut mitään tavoitteita kilpailuun joten kilpailu meni ihan hyvin. Taakse jäi monta kovaa jigigurua.

Seuraavaksi kilpaillaankin vetouistelun SM kisoissa Imatralla.