Vetouistelun Sm Imatra 29.7 – 4.8.2019

Yleistä

Vetouistelun Sm Imatralla järjestettiin 3.8. – 4.8.2019. Kilpailut olivat kutsukilpailut. Niihin ei pääse rahalla eikä maineella. Kilpailuihin kutsutaan 150 parasta venekuntaa alueellisista cupeista sekä edellisvuoden voittaja venekunta. Me saimme kilpailuun kutsun Opm cupin kautta. Kilpailu on siis erittäin kova tasoinen ja lähes kuka vaan kutsutuista voi periaatteessa voittaa tittelin. Näissä kilpailuissa kun sijoitus on top 30 voi olla tyytyväinen omaan suoritukseensa.

Harjoittelu

Alunperin meidän oli tarkoitus lähteä harjoittelemaan aluetta läpi jo sunnuntaina, mutta työkiireet, veneen pajoitus yms asiat sotkivat aikataulut niin, että pääsimme paikalle vasta maanantaina. Alkuviikolle Lasse ei työkiireiden vuoksi päässyt osallistumaan harjoitteluun vaan pääsi tulemaan vasta kilpailuun. Reissuun lähdettiin siis Nikon kanssa maanantai aamuna klo 6. Vetouistelun Sm kisoihin meidän venekunta on aina kun mahdollista reenannut edellisen viikon.

Maanantai

Harjoittelun aloitimme maanantaina alueen ”takarajalta” koska se oli sopivasti Mikkelistä tullessa matkan varrella. Tarkoitus oli ensiksi luotailla eri vesialueita läpi ja näin katsoa mistä syvyydestä kalaa olisi. Hyvin pian kävi selväksi että alle 9 m vedessä ei kaloja ollut massana vaan yksittäisiä kaloja siellä täällä. Heti kun vettä löytyi alta +9m niin kaloja alkoi löytymään luotaimesta.

Kävimme vetämässä pelkillä takiloilla Talsionsaaren ja Korkiatsaaren luoteispuoleiset alueet aina Vaivionniemeen asti. Kaloja ei tullut yhtään kappaletta. Vehkeet ylös ja täysiä siirtymä Haikanniemen edustalle ja vetoa kohti Taipaleenlahtea. Päivän lopuksi plaanarista saimme vielä 54cm taimenen.. Harjoituspäivä oli nihkeä. Kalaa ei tullut ja kaikki systeemit hukassa. Yleensä aina vetouistelun Sm kisoissa on hankalaa ja harjoitukset eivät oikein osu lankulle…

Oikeastaan, kun nyt pohtii niin tämä maanantai iltapäivä olisi pitänyt vetää säipillä. Laskimme veneen Ahoselältä, jonka ympäröi joka puolella kasvava heinikko. Täällä oli ilmeisesti vetämässä eräs säippävene joka kilpailussa selvisi top 10 sijoille. Näin olisi saanut vähän käsitystä järvestä ja siitä että onko sitä kalaa malatassa säipillä ongittavissa ja saadaanko me niitä matalasta.

Loppuviikko päätettiin sitten keskittää harjoittelu plaanareihin ja unohtaa säipät..

Tiistai

Maanantai ja tiistai välinen yö oli tarkoitus nukkua teltassa. Sääennusteet lupailivat tiistaille rajua yli 10ms tuulta ja sadetta, joten telttailulle yritettiin keksiä vaihtoehto. Eräs tuttu porukka (tästä lisää myöhemmin) jotka olivat meidän kanssa reissussa, olivat varanneet kerrostalo kolmion Imatran keskustasta. Siellä ei vaan ollut kalusteita. Nukuimme yön kovalla parkettilattialla. Silti, parempi vaihtoehto kuin telttailu sateessa…

Tiistain tuulen ja sateen takia pidettiin tuulipäivä. Käytiin tutustumassa kisakeskukseen ja huollettiin välineistöä. Loppuviikon majoitus oli kisakeskuksen lähistöllä.

Keskiviikko

Keskiviikkona siirsimme lähtöä iltapäivälle. Edellispäivän tuuli jatkui vielä aamulla navakkana ja päätimme siirtää vesille lähdön iltapäivälle. Samalla meille saapui vierailevana vahvistuksena miehistöön Jenna vaappujen valmistaja, Joonas Niskanen harjoittelemaan aluetta muutamaksi päiväksi.

Keskiviikkona harjoiteltiin noin 11m vettä Kaidonselän alueella. Alueelta ei saatu kuin muutama hyvänkokoinen ahven. Vesialueen vaihto 20m veden yli ja 2 mittakuhaa kiinni. Nyt oli paketti jo sekaisin. Miksi välivedestä 20m vedeltä paukahti 2 mittakuhaa kiinni?

Loppuviikoksi oli luvattu kovia tuulia, ilmanpaineen laskua, joten ihan varmasti välivesikuhan pyynnin voi unohtaa heti alkuun. Tästä vedimme vielä muutaman tunnin syvän reunoja 11m vesiä mutta kaloja ei saatu enempää. Keskiviikon treenien jälkeen oltiin tilanteessa missä ei oltu ollenkaan kartalla missä kalat mahtoivat olla ja miten niitä saisi pyydettyä.

Torstai

Torstain treeneissä suunnattiin 7-8m vesille, Kaitojen väliselle selälle. Täällä luotain piirsi erittäin komeita kaaria pohjaan. Osa näistä oli parempia kuhia ja osa hyvän kokoista haukea. Päivän aikana nähtiin myös yksi erittäin komea hauki luotaimessa.  Täältä saatiin muutama mittakuha. Yksi parempi kuha oli kiinni, mutta luopui vaapusta hetken jälkeen.

Vehkeet ylös ja siirtymä kohti Pieni-Vitsai ja Karksaari välistä aluetta. Täältä löytyi hyvin haukea. Yhdestä pisteestä pimpahti n. 6kg kala ja 3 kg kala tuplatärppinä. Hetken päästä tuli vielä muutama ahven ja muutama muu hauki. Tuo n. 6kg hauki oli ahneella päällä. Hauki otti samalla vedolla kahden vavan uistimet suuhun ja veneessä puri vielä 3 miestä kädestä 😉

Torstaina löytyi jo kalaa, mutta alueet olivat epämääräisiä ja hankalia vetää. Mietimme että jos näille pienille alueille tulisi + 5-10 venettä, niin olisi koko kisa pilalla. Alueet ei yksinkertaisesti riittäisi kuin muutamalle veneelle. Pieni-Vitsai ja Karksaaren välinen alue jätettiin ajatuksissa meille varapaikaksi, tai mikäli parempaa ei löytyisi niin riskillä 1. kisapäivän kisapaikaksi. Vetouistelun sm kisoissa on tosin aina ruuhkaa siellä, missä on hyvin kalaa..

Perjantai

Perjantain harjoituksissa oli kaikki pelissä. Joko hyvä, kalastettava alue löytyy tai sitten ei ole mitään suunnitelmaa kilpailuun. Harvoin treenit menee näin vihkoon, eikä minkäänlaista juonta hommaan löydy.

Torstai iltana käytiin Nikon kanssa karttaa läpi ja pohdittiin mistä löytyisi iso kalapaikka kisaan. Nyt oli jo kaikki mahdolliset ajatukset ja analyysit pelissä. Päätimme lähteä purkamaan koodia perinteisesti. Jos tuuli käy pohjoisesta, se pakkaa lämmintä vettä, planktonia ja pikkukalaa etelän puoleisille rannoille. Paikka piti löytää vielä jonkin matkan päästä, jotta sinne ei mahdollisesti kilpailussa tulisi hirveää määrää veneitä jakamaan kaloja. Kartalta katsottiin Pulpinselkä (Suomensalo ja Muukonsaaren välinen alue), Kurpanlahti ja Teijojen väliset selät. Tarkoituksena oli käydä vain luotaamassa lahdet jonka jälkeen ajaa autochartille Vitsain alueet niin että jos sinne joudutaan lähtemään, on sieltä ainakin tarkka kartta olemassa.

Pulpinselällä alkoi luotaimeen piirtyä heti hyvin kalaa. Alue luodattiin läpi ja nopeasti seuraavana paikkaan. Marjojen ja Teijojen (saarten nimiä, heh) luota ei löydetty luotaimella mitään joten nopeasti siirtymä kohti Vitsaita. Alue luodattiin läpi ja täysiä siirtymä kohti Pulppia. Tuuli oli alkanut hieman nousta ja synkkiä sadepilviä kerääntyi selän toiselle puolelle. Pulpilla laskimme vehkeet veteen. Ehdin laskea ensimmäisen vavan langalle ja silloin rottinki (plaanarin naru, heh) taipui. Heti n. 3kg hauki kyytiin. Muutaman minuutin päästä Nikon puolella vapa taipui ja n. 2kg hauki kyytiin. Tästä 10 minuutin kuluttua vapa taipui taas ja n. 4kg hauki kyytiin. Tässä vaiheessa tuuli oli yltynyt ja puuskissa oli yli 10ms tuulta.

Päätettiin nostaa vehkeet ylös, koodi oli purettu. Lopussa kelasimme vielä n. 4kg hauen kyytiin. Tästä paikasta saimme 30-40 minuutin sisään yli 10 000 pistettä haukea kyytiin. Tämä osoittautui treenien perusteella parhaaksi paikaksi ja kilpailun ykköspaikaksi.

Lauantai

Lauantaina kilpailussa päätettiin suunnata kädet ristissä Pulpille. Mikäli tässä paikassa ei olisi ihan kamalasti veneitä, niin olisi mahdollista kairata hyvin kalaa ja saada hyvä sijoitus. Meidän vieressä aloitti uistelua aika kovia nimiä, mm. Hirvilampi, Harju, Korhonen, Kotilainen. Tässä vaiheessa alkoi hymyilyttää ja tiesimme että olemme kalapaikalla ja vaisto osui oikeaan paikan valinnassa.

Haukiroikat vetoon ja ei muuta kuin odottamaan ensimmäistä tärppiä. Ensimmäiseen puoleen tuntiin ei tullut yhtään kalaa… Puoleen päivään mennessä ei oltu saatu yhtään kalaa mitoille. Sitten takilasta tulikin ensimmäinen mittakuha. Hauki oli siirtynyt alueelta johonkin tai sitten se ei vaan syönyt yhtään. Nyt kuhakoneet ja systeemit käyttöön ja kuhien perään. Harmi ettei meillä ollut edes kunnon lyjymönttejä mukana veneessä!! Eli tämä päivä vedetään ihan täysin kalojen yli. Takiloista alkoi tulla kuhia ja homma oli selvä. Kuha on ihan pohjassa kiinni ja tarkka väreistä.

Meillä alkoi jo masennus iskeä kun vehkeet meni yli, eikä yli 11m päästy minkäänlaisilla kaksarivirityksillä ilman isoja puntteja. Iltapäivällä tuli koko viikonlopun paras hetki. Rottinki taipui hienosti ja pienen hässäkän jälkeen n, 3kg kuha kyytiin. Samassa perässä roikkui tuplatärpissä takilavavassa 54cm ja 48 cm kuhat. Taas oli positiivinen mieli ja 5 kuhaa tiinussa. Tästä paikasta saatiin päivän aikana vielä muutamia kuhia ja haukia. Kaloja puntarille 9,206kg kuhaa, 2,848kg haukea, yhteensä 30 466pts ja sijoitus 31 / 150. Ei ihan huono jos ajattelee kuinka heikosti harjoitukset olivat menneet.

Punnituksen jälkeen kuulimme, että eräällä veneellä tästä paikasta kuhaa oli tullut ensimmäisen tunnin aikana 8 kpl. Harmi että ei ehditty tähän syöntiin mukaan kun meillä oli ihan väärät vehkeet vedossa…

Sunnuntai

Sunnuntain kisaan päätettiin lähteä vetämään samaa paikkaa. Meillä ei yksinkertaisesti ollut mitään muuta kisapaikkaa. Nyt vehkeet kuhan vetoon sopiviksi eli isoilla punteilla ja kaksareilla syvälle. No ei sitä kalaa tullut. Olisi ehkä pitänyt vetää pienempää kapulaa tai jotain. Saatiin kuitenkin ronkittua 5,174 kg kuhaa ja 6,186kg haukea, yhteensä 21 708pts ja sija 26 / 150.

Näillä ”tasaisilla” sijoituksilla nousimme yhteiskisassa 20/150. Sijoitukseen voi olla ihan tyytyväinen.

Analyysi

Kaikki tulokset löytyvät täältä!: http://www.sm2019.fi/tulokset/

Kilpailua ennen olisi kalaisat alueet pitänyt löytää jo aiemmin. Jos olisi perjantain treeneissä vetänyt Pulpilla heti aamusta muutaman kierroksen, olisi ehkä päässyt selville siitä että alueella oli kuhaa ja että hauki ei syönyt. Silloin olisi tosissaan päässyt karkeloihin mukaan ja voinut heti kilpailun alusta keskittyä pelkästään kuhan vetoon ja isoilla punteilla vetää pohjia pitkin. Ensimmäinen tunti lauantaina oli antanut usealle veneelle useita kuhia ja lauantaina esimerkiksi 5 – 7kpl kuhia olisi tuonut ensimmäiselle päivälle top 10 sijoituksen. Täytyy vielä mainita että vetouistelun sm kisoissa top 20 sijoittuminen on omasta mielestä älyttömän kova suoritus ja tuo uskoa omaan tekemiseen.

Kiitokset!!

Kiitos meidän kaikille yhteistyökumppaneille. Humminbirdin 10″ helixit olivat loistavat työkalut. Varsinkin kartan piirtäminen autochartilla oli oiva apuväline. Cannonin mag 10 olivat ihan loistavat pohjanseurannalla. Varmasti toi tehoja kuhan ronkkimiseen pohjasta kun takilat hakkasivat 1m irti pohjasta koko kisan ajan.

Erityisen iso kiitos Joonas Niskaselle ja Jenna vaapuille. Vedettiin 80% kaloista Jenna vaapuilla jotka toimii erityisesti kuhalle erittäin hyvin.

Kiitokset mukana olleille tutuille (Kangasniemen, Stödin, Winterin, Ylihärsilän venekuntien yms) joiden kanssa oli mukava vaihtaa kuulumisia viikon aikana. Toivottavasti nähdään taas vetouistelun sm kisoissa 2020.