Lappajärven ”Kuha-Loordi” -uistelu 23.8 – 24.8

Yleistä

Lappajärven kilpailuun lähdettiin perjantai aamuna. Perjantai päivä harjoiteltiin ja ajeltiin paikkoja läpi Nikon kanssa. Lauantaina kilpailu johon Lasse ajeli omalla autolla aamulla. Olemme olleet Lappajärvellä muutaman kerran aiemmin, mutta mitää varsinaista kokemusta tästä järvestä ei ole. Ensi vuoden Sm kilpailut järjestetään Lappajärvellä elokuussa, joten tämä kilpailu antoi hieman esimakua tulevasta koitoksesta (siis mikäli sm kisoihin päästään tänä vuonna!).

Perjantaina ajettiin Kärnän saaren länsipuolelle. Oikeastaan heti löydettiin ”oikea” syvyys ja kaikuluotain alkoi piirtämään kuhia. Lankut vetoon ja vastatuuleen yksi pitkä etappiuistelu. Tästä pätkältä saatiin 48cm, 44cm ja 42cm kuhat sekä muutama noin 2-3kg haukia. Aika nopeasti oli selvillä että oltiin osuttu ihan ok kalapaikalle.

Seuraavaksi siirryttiin itäpuolelle ja pitkästön lähistölle. Täällä ei luotaimessa näkynyt juurikaan kaloja. Päätimme ajaa takaisin länsipuolella ja luodata kalastetusta alueesta tarkka kartta autochartilla niin, että kilpailussa voisi huoletta vetää alueella. Samalla merkkailtiin luotaimeen reittipisteitä suurempien kalaryppäiden kohdalle.

Kilpailu

Lappajärven kilpailu aika oli 10-16. Kuhalla kerroin 10 ja hauella kerroin 1. Oli jo lähdöstä selvää, että kuha on ainut kala mitä on järkevää yrittää kalastaa. Kilpailussa ajoimme suoraan löydetylle kalapaikalle. Iloksemme saimme huomata että alueelle ei tullut kovin montaa venettä. Harju (sijoittui kilpailussa 2.) aloitteli uistelua meidän vierestä, joten olimme näköjään valinneet paikan ihan oikein.

Plaanarit vetoon tasan klo 10 aikaan ja odottamaan ensimmäistä kalatärppiä. Ensimmäisen tunnin aikana veneessä kävi 5 alamittaista kalaa ja 1 juuri ja juuri mitan täyttävä 45cm kuha.

Kiertelimme aluetta ja alamittaisia kuhia tuli jopa riesaksi asti. Saimme arviolta n. 25kpl 40-44cm kuhaa. Mittakalaa ei vain tahtonut tulla millään. Lopulta puntarille saimme vietyä 7 kuhaa joista yksi meni hylkyyn ja kolme haukea. Näistä kertyi 5,8kg kuhaa ja 8 kg haukea, yhteensä 66 310p ja sija 17./ 59. Suurin osa kuhista tuli taas Jenna vaappujen syvänne mallilla eri värityksin. Tästä on tullut aika luottopeli kuhaa kalastaessa.

Kilpailun tulokset löytyy täältä!

Analyysi

Kisassa paikkavalinta oli ihan oikea sillä ”vierestä” Harju vetäsi 12kg kuhaa. Myös Lammi ja Ylihärsilä näytti pyörivän samoilla alueilla ja syvyysalueella. Kuhia top 5 sijoille olisi pitänyt saada yli 10kg säkki, eli 4-5 kuhaa lisää. Tosin hyvällä tuurilla osa meidän saamista 44cm kaloista olisi voinut olla mitallisia. Näitä 44 – 44,5cm kaloja kävi veneessä about 15kpl kilpailun aikana..